26.1.2015

Kouluta itsesi onnelliseksi



Sekamelskan torjuntatöiden lisäksi autan myös koiranomistajia lemmikkiensä kouluttamisessa. Esimerkki yleisestä ongelmasta on koiran tai koirien villiintyminen ovella, kun sisälle on tulossa vieraita.

Monessa koiraperheessä elämä olisi paljon helpompaa, kun koiralle opetettaisiin perustottelevaisuus kuntoon. Kuten muussakin elämässä, pienten (ja yllättävän suurienkin) hankaluuksien kanssa opetellaan kuitenkin mieluummin tulemaan toimeen kuin nähdään vähän vaivaa jonkin aikaa, minkä jälkeen kaikki sujuisi paljon sutjakammin.

Joku puhuu sammakkoteoriasta: kun asiat hankaloituvat ja mutkistuvat vähitellen, sitä ei huomaa ja siihen tottuu, kuin sammakko hitaasti kuumenevaan keitinveteen. Jos huolettomasta elämästä heitettäisiin yhtäkkiä samaan mutkistuneeseen tilanteeseen, se tuntuisi todella hankalalta ja asiat haluaisi muuttaa heti.

Eläinten koulutuksessa tärkeä käsite on vahvistaminen. Se on jotain, minkä koulutettava kokee miellyttävänä. Mitä haluaa lisää, sitä vahvistaa. Koira istuu, annat sille namin. Koira haluaa tämän jälkeen istahtaa uudelleenkin. Oikein ajoitetuilla vahvisteilla voi muuttaa eläimen käytöstä sopivaan suuntaan.

Tästä tuli mieleeni hauska ajatusleikki - elämän kouluttaminen. Kuvitellaan, että elämäsi on eläin. Jos kouluttaisit elämää kuten muita eläimiä, vahvistaisit kaikkea mistä tykkäät.

Koiranomistajat ovat kuten muutkin ihmiset - kun homma toimii, sitä ei huomata, mutta jos jokin on vinossa, siihen kiinnitetään huomiota. Koulutuksessa pitäisi oppia toimimaan päinvastoin ja pitää silmät auki niiden hetkien varalta, että koira käyttäytyykin hyvin. Nämä hetket ovat monesti huomaamattomia: koira ei hauku, koira ei vedä.

Samalla tavalla elämän hyvät hetket eivät suinkaan läimi sinua poskille, vaan niiden huomaamiseksi täytyy pitää silmät auki. Pääsitkö aamulla ylös sängystä? Mahtavaa, maailmassa on paljon ihmisiä jotka eivät siihen pysty. Oletko saanut syödäksesi? Siitäkin voi olla todella iloinen. Näetkö, kuuletko, pystytkö tarttumaan esineisiin? Näitkö tänään auringon? Jaoitko hymyn jonkun kanssa? Söikö lapsi puuronsa kiltisti?

Päivän aikana tulee todella paljon hyviä hetkiä, jolloin sinulla on ajatusleikissämme tilaisuus vahvistaa elämäsi hyvää käytöstä. Miten elämän hyvää käytöstä vahvistetaan? Huomaamalla hyvä hetki ja olemalla kiitollinen siitä.

Voiko elämää kouluttaa? Toimiiko se oikeasti? Tutkimusten mukaan mitä avoimempi olet hyvälle, sitä enemmän hyvää huomaat. Kiitollisuusharjoitukset lisäävät onnellisuutta. Kyse ei ole mistään surkeiden asioiden sokerikuorrutuksesta, vaan ainakin omalla kohdallani kyvystä asettaa asiat mittakaavaan. Vaikka monet asiat eivät ole elämässä parhaimmalla tavalla, erittäin monet asiat ovat paljon paremmin kuin mitä ne voisivat pahimmillaan olla. Valittamalla saa vain sarjan surkeita, katkeria vuosia, hyviä hetkiä bongaamalla taas ei onnea elämästä puutu.

Jos elämäsi tuntuu ikävältä ja surkealta, sinun tekee ehkä mieli lohduttaa itseäsi vaikkapa herkuttelemalla tai ostelemalla kaikenlaisia tavaroita. Onni ei kuitenkaan löydy suklaalevystä tai verkkokaupasta, se on sinun sisälläsi. Se on tapa nähdä hetket ja elää elämä.

Joko osaat sen?



Jos tykkäsit tästä, jaa blogikirjoitus myös ystävillesi!

Ei kommentteja :

Lähetä kommentti

Kerro omista ajatuksistasi ja kokemuksistasi!