19.3.2016

Roskapussista energiaa! Ensimmäisenä vieraana Tarastenjärven hyötyvoimalaitoksella



Tampereen Tarastenjärvelle jätteenkäsittelyalueen viereen on juuri kohonnut Tammervoiman hyötyvoimalaitos. Laitoksessa muutetaan sekajäte uusimmalla tekniikalla lämmöksi ja sähköksi sen sijaan, että se kipattaisiin kaatopaikan täytteeksi. Jäte korvaa fossiilisia polttoaineita ja vähentää esim. maakaasun käyttöä.


Kun kuulin, että laitoksella järjestetään yleisökierroksia, ilmoittauduin heti mukaan. Tämän päivän ryhmä olikin ilokseni aivan ensimmäinen! Saimme toimia koekaniineina, mikä on aina kiinnostavaa.


Laitoksen aulassa on kierrätysnäyttely. Siitä, mikä meille on jätettä, pitää ensin lajitella pois vielä käytettävissä olevat tavarat, biojäte, metalli, lasi, vaaralliset jätteet, kartonkipakkaukset, paperi ja muovipakkaukset. Todella paljon voidaan nykyään kierrättää! Se mikä jää jäljelle on sekajätettä, ja se poltetaan laitoksessa tuhkaksi.




Mika Pekkinen Tampereen Sähkölaitokselta piti meille ensin 40 minuutin mittaisen tietoiskun laitoksen rakentamisesta ja toiminnasta ja pääsimme sitten kurkkaamaan, miltä korkealla valvomossa näyttää.



Hyötyvoimalaan tulee sekajätettä yli 600 000 asukkaalta. Laitokseen tuo kuormansa 80-90 autoa päivässä. Jätettä tulee sekä Pirkanmaan kunnista että Jyväskylästä.

Jätteet kipataan syvään monttuun, jossa robotin ohjaamat kahmarikourat pöyhivät kasaa ja nostelevat sitä kattilaan. Jätteiden poltto tapahtuu samankaltaisella arinalla kuin saunan kiukaan pesä, vähän suuremmalla vain.


Ihmistä ei tarvita puikkoihin

Kuvaa laitoksen valvomosta

Tuhka ja metallit kertyvät tähän
Poltosta syntyy kaasuja, jotka puhdistetaan hyvin, ja tuhkaa, jonka seassa valitettavasti on metalleja. Kolmasosa metalleista saadaan talteen. Metallia on turha polttaa, se pitäisi lajitella muualle kuin sekajätteeseen. Kotitalousjätteessä metallia on esim. jugurttipurkkien kansissa, pullonkorkeissa ja säilykepurkeissa.


Tajusin sen vasta kun asiasta mainittiin, mutta laitoksessa tai sen pihalla ei tosiaan haissut yhtään miltään (paitsi uudelta). Jätebunkkerissa on alipaine, eikä sieltä tule mitään haisuja ulos. Moderni jätteenkäsittely onkin siistiä!

Hyötyvoimalaitoksen liepeille tavoitellaan kokonaista yritysaluetta, jossa toimijoilla olisi mahdollisuus hyödyntää synergiaetuja vaikkapa uusiomateriaaleissa.

Kiitos Tammervoimalle mielenkiintoisesta kierroksesta, nyt tiedän mitä roskapussilleni tapahtuu!

P.S. Meitä muistutettiin siitä, että taloyhtiöillä on nyt mahdollisuus alkaa kerätä biojätteen lisäksi myös metallia ja lasia. Ne kannattaa ehdottomasti saada sekajätteen seasta pois, koska niillä on parempaa käyttöä materiaalina kuin polttoaineena.

Pirkanmaan Jätehuolto tuo tämän vuoden alusta taloyhtiöille maksuttoman metallin- ja lasinkeräyksen. Keräys koskee niitä kiinteistöjä, joilla on sekajätteen lisäksi myös biojätekeräys. Yhtiö toimittaa kiinteistöille jäteastiat ja tarjoaa maksuttomat tyhjennykset.


Jos tykkäsit tästä, jaa blogikirjoitus myös ystävillesi!

Ei kommentteja :

Lähetä kommentti

Kerro omista ajatuksistasi ja kokemuksistasi!