11.4.2016

Nuukuusviikko: Järkevää kuluttamista ja jätteen vähentämistä

Kuva: Keoni Cabral

Tällä viikolla vietetään Nuukuusviikkoa. Nuukuusviikolla edistetään luonnonvarojen säästäväistä käyttöä ja jätteiden synnyn ehkäisyä, se on järkevän kuluttamisen teemaviikko.

Suomen kielessä on monta sanaa säästäväisyydelle - on pihi, kitsas, saita, itara ja nuuka. Sanoilla on sävyeroja. Siinä missä ensinmainitut ovat roopeankkamaista pennin venyttämistä turhassakin paikassa ja jopa itsekästä ilkeyttä, nuukakin on kyllä säästäväinen, mutta järkevällä ja kestävällä tavalla. Pihi kulkee risaisissa sukissa ja nuuka korjaa ne. Vai mitä mieltä olet?

Ympäristötietoisuus lisääntyy vuosi vuodelta, asia on alkanut vihdoin kiinnostaa "ituhippien" lisäksi nyt myös maailman johtajia. Ylikulutuspäivän jatkuvaan aikaistumiseen kiinnitetään huomiota. Vaatevallankumous-kampanja herättelee vähentämään vaatejätettä satsaamalla laadukkaisiin tekstiileihin. Kiertotalous on nyt kuuma aihe - "kaivoksesta kaatopaikalle" ei enää toimi, kun ihmiskunta käyttää vuosittain enemmän, kuin mitä maapallolla on antaa. Jätteiden synnyn ehkäisy ja jätteiden hyötykäyttö palvelee myös luonnonvarojen säästäväistä käyttöä.

Lumiukotkin pienenivät, kun ruvettiin oikein nuukailemaan.

Oma "nuukailuni" alkoi siitä, kun irtisanouduin v. 2012 lopussa vakituisesta mukavasti palkatusta työpaikastani ja lähdin yrittäjäksi. Minun piti vähitellen sopeuttaa menot tuloihin, ja kun tuloja ei aluksi niin ollut, niin ei saanut juuri olla menojakaan. Korvasin uusien tavaroiden ostamista jo omistamieni tavaroiden paremmalla hyödyntämisellä - juuri sitä samaa asiakkaittenikin kanssa sitten tehtiin ja tehdään yhä. Rahan lisäksi on tullut varmasti säästettyä luonnonvarojakin.

Kuva: Kevin Demers
Kun puhutaan jätteistä ja niiden synnyn ehkäisemisestä, katse kääntyy yleensä ensimmäisenä roskiskaappiin. Kuitenkin kaikki, mitä ostamme, muuttuu aikanaan jätteeksi. Sen takia jätteiden vähentäminen riippuu siitä, mitä ja kuinka paljon ostat ja tuot kotiin.

Yksi jätelaji on sellainen, minkä tuomista kotiin on jos nyt ei mahdotonta, niin ainakin hankalaa välttää... niin moni tuote on kääritty muoviin. Muovi ei ole pelkästään harmin aihe, koska sen ansiosta esim. elintarvikkeiden hävikki on pienempi. Onneksi muovinkeräys on lähdössä hyvin käyntiin. Suomen Uusiomuovi Oy kertoo sivuillaan:
"Ekopisteverkostoon on tulossa vuoden 2016 aikana 500 kotitalouksien muovipakkausten keräyspistettä. Vuoden alussa ekopisteitä on lähinnä pääkaupunkiseudulla ja Etelä-Suomessa, verkosto kasvaa vähitellen."
Minäkin järjestin roskiskaappiimme tilaa muovinkeräystä varten aikoinaan heti, kun näin, että marketin pihalle on ilmestynyt keräyskontti.

Kun muovit kerää erilleen sekajätteestä, jälkimmäisen määrä vähenee yllättävän paljon ja sille voi riittää pienempi astia. Omakotitalon omistajalle tai taloyhtiölle tämä merkitsee silkkaa rahan säästöä!

Lue lisää:

Jätehuoltoyhtiö Kiertokapulan nuukuusviikko www.kiertokapula.fi/jatehuolto/jatemaaran-vahentaminen/nuukuusviikko/

Nuukuusviikon oma sivusto www.nuukuusviikko.fi


Jos tykkäsit tästä, jaa blogikirjoitus myös ystävillesi!

Ei kommentteja :

Lähetä kommentti

Kerro omista ajatuksistasi ja kokemuksistasi!