2.6.2014

Maailman ympäristöpäivä ja 19+1 ekoehdotusta

Kuva: Bahman Farzad (Flickr)

Vuonna 1972 YK:n yleiskokous päätti julistaa 5. kesäkuuta Maailman ympäristöpäiväksi (engl. World Environment Day). Päivämäärä muistuttaa Tukholmassa samana vuonna pidetystä YK:n ympäristökokouksesta, jonka tuloksena perustettiin YK:n ympäristöohjelma UNEP.

Ympäristöpäivän tavoitteena on nostaa esiin muutoksia, joita ympäristössämme tapahtuu. Ilmaston lämpeneminen vaikuttaa paitsi kasvi- ja eläinkuntaan myös ihmisten toimeentulomahdollisuuksiin.

Olisi huojentavaa jos ympäristöasiat voisi leimata viherpiiperöiden höpsötykseksi, mutta valitettavasti niin ei ole. Asia koskettaa meitä kaikkia, ja paljon nopeammin kuin olemme uskoneet. Olen itsekin joskus ajatellut, että kyse on kaukaisesta tulevaisuudesta, mutta fakta on se, että jo oman lapseni sukupolvi on aivan uudenlaisten haasteiden edessä.

Tiesitkö että...

* Nature-lehdessä julkaistun tutkimuksen mukaan suurin osa maapallosta elää uusissa sääoloissa jo vuonna 2047, jos nykyinen kasvihuonekaasujen päästötahti jatkuu. (lähde)

* Ilmastonmuutosta ei voida enää kokonaan estää, sillä valtiot ovat olleet päästörajoitustensa kanssa myöhässä. Rajoitukset alkavat vaikuttaa selvästi ilmastonmuutoksen nopeuteen vasta kuluvan vuosisadan lopulla. (lähde)

* NASAn julkaiseman tutkimuksen mukaan jäätiköt ovat sulamassa Länsi-Antarktiksella eikä sulamista voi enää pysäyttää. Nasa kertoo, että jäätiköiden nopea sulaminen tulee nostamaan merenpintaa maailmanlaajuisesti ainakin 1,2 metriä. (lähde, lähde)

Painopiste on siis väkisin siirtymässä ilmastonmuutoksen estämisestä siihen sopeutumiseen ja siitä selviämiseen. Täällä pohjoisessa muutokset eivät tule olemaan yhtä hurjia kuin etelämpänä, mutta mekin saamme kyllä niistä osamme.

Tulevaisuudenkuvat kuulostavat pelottavilta ja mietit varmaan, mitä minun valintani ja minun tekoni voivat muuttaa. Ehkä ne eivät pystykään muuttamaan, mutta meidän on kuitenkin muututtava. Monet asiat, jotka nyt vaikuttavat ekohifistelyltä, ovat jatkossa ehkä väistämättömiä. Sitä paitsi lainsäädäntö menee monessa asiassa vasta yleisen mielipiteen perässä.

19+1 ekoehdotusta:

1. Vähennä lihansyöntiä. Jos et ryhdy kokonaan kasvissyöjäksi, pidä lihattomia päiviä tai laita ruokiin entistä vähemmän lihaa ja enemmän kasviksia.
2. Syö kausivihanneksia ja lähellä tuotettua ruokaa.
3. Aja vähäpäästöisellä ja vähän kuluttavalla autolla.
4. Pidä ajotyylisi rauhallisena ja ennakoivana.
5. Vähennä autoilua. Kävele ja pyöräile, käytä julkisia aina kun voit.
6. Avusta ympäristöjärjestöjä.
7. Osta vähemmän tavaroita, joiden valmistamiseen kuluu paljon energiaa. Pidä omistamasi tavarat kunnossa ja käytä niitä pitkään.
8. Mieti mitä olisi järkevää ostaa käytettynä ja mitä voisi ostaa yhteiseksi toisten kanssa.
9. Tarkista, että ostamillesi tavaroille on myönnetty Joutsenmerkki.
10. Kierrätä kaikki jäte minkä voit. Kun materiaaleja kierrätetään, niitä ei tarvitse louhia ja valmistaa niin paljon uusina.
11. Huolehdi, että vaaralliset jätteet eivät joudu viemäriin tai maahan vaan ne kierrätetään asianmukaisesti.
12. Viljele kasveja parvekkeella tai takapihallasi. Pienessäkin tilassa voi kasvattaa vaikka yrttejä, tomaatteja tai perunoita.
13. Siirry vähitellen led-lamppuihin, jotka kuluttavat vähemmän sähköä ja ovat pitkäikäisiä.
14. Eristä talosi hyvin, ettei lämmitys talvella karkaa harakoille.
15. Vaihda asuntosi pienempään, jonka lämmitys on halvempaa.
16.Opettele tunnistamaan syötäviä kasveja luonnosta.
17. Tuota osa energiastasi omalla aurinkopaneelilla.
18. Sijoita cleantech-yrityksiin.
19. Laske oma ilmastovaikutuksesi laajalla Ilmastodieetti-testillä

Mikä olisi oma 20. ekoehdotuksesi?


Jos tykkäsit tästä, jaa blogikirjoitus myös ystävillesi!

Ei kommentteja :

Lähetä kommentti

Kerro omista ajatuksistasi ja kokemuksistasi!