30.6.2014

Sain idean! Taas! Se ei saa päästä unohtumaan! Mitä teen?

Kuva: Oleh Slobodeniuk (Flickr)
 "Heureka! Mikä loistava idea! Missäpaperimissäkynämissämissä pakko ehtiä kirjoittaa tämä muistiin ennen kuin se unohtuu..."
Oletteko koskaan ollut tässä tilanteessa? Mieletön idis - ehkä käsityömalli, idea maalauksesta, ruokaohje tai vaikkapa ajatus oman työn kehittämisestä - iskee, mutta ette pääse heti sen kimppuun. Mitä tehdä ettei se vaivu unholaan? Se on surullinen paikka se, minne loistavat ideat uppoavat unohduttuaan.

Jos heureka-hetkiä ei satu niin usein, entäs tämä: Teet kotitöitä, peset pyykkiä, viet tavaroita sinne tänne. Siinä puuhaillessasi muistat että se eräs laskukin pitäisi tänään maksaa. Jätätkö työsi maksaaksesi laskun tai mitä nyt muistitkaan? Muistatko enää mitä olit tekemässä, kun lasku on maksettu? Entä jos et heti pääse tekemään muistamaasi asiaa?

Minä olen niitä ihmisiä, joilla pulppuilee ideoita jatkuvasti. Varsinkin koirien ulkoiluttaminen tuntuu generoivan kaikenlaisia ajatuksia. Kerron miten itse toimin ideoiden kanssa, kertokaapa te kommenteissa miten te teette!

Käytä älypuhelimen älyä

Minulla on yleensä puhelin mukana ulkona kävellessäni. Jos saan idean, tallennan sen muistiinpanona Evernote-sovellukseen. Minulla on siellä useita muistikirjoja ja aihetunnisteita. Muistiinpanot saa auki myöhemmin tietokoneelta ja muokata niitä selkeämmiksi, jos siinä kuusen alla naputellessa joutuu käyttämään hieman lyhenteitä. Yksinkertaisemmin idean voisi kirjoittaa simppeliin muistilappusovellukseen tai vaikka tekstiviestin luonnokseksi, tai nauhoittaa puhuen. Puhelimen kamera on myös hyödyllinen, sillä saa otettua kuvan esimerkiksi kiintoisasta mainoksesta.

Jos kyseessä on jokin tapahtuma, sen voi kirjoittaa suoraan kalenteriin. Minulla on mukana kulkeva paperikalenteri, johon on mielestäni mukavampaa kirjoittaa kuin puhelimen pikkukalenteriin. Se tietysti lisää kalentereiden tahdistamisen vaatimuksia, mutta paperin käyttöliittymä on edelleen mielestäni lyömätön.

Kotona minulla on tietokone auki "aina" joten voin kirjoittaa heureka-ideat samalla tavalla sinne. Jos olet itse enemmänkin vanhan koulun kasvatteja, pidä keskeisellä paikalla kotona muistikirjaa ja lempikynääsi. Jos hyvät ideat tulevat ennen nukkumaanmenoa tai vessassa, laita muistikirja sinne!

Tuokin tuossa

Entä sitten se säntäily ai niin, sekin piti -ajatusten perässä? Esimerkki netistä:
Jos on sänkyä petaamassa, niin se jääkin kesken, kun huomaa taas jonkun tekemättömän homman: oho, tossa onkin pyykkikasa lattialla, pitää ottaa se pois ja oho tossa on keksinmuruja äkkiä pitää lakaista pois. Ja mitä nää tavarat täällä makuuhuoneessa tekee, pitääkin viedä ne heti olohuoneeseen. Ja olohuoneessa taas osuu silmiin joku tekemätön homma ja taas uusi ja taas uusi, kunnes pitää hetkeksi pysähtyä miettimään, mitä olikaan alunperin ollut tekemässä. Ainiin, se sänky pitäisi pedata loppuun!
Jotkut meistä ovat luonnostaan tällaisia rinnakkaistekijöitä ja jotkut taas tekevät asiat yksi kerrallaan järjestyksessä loppuun. Minulla on vahvaa taipumusta ensinmainittuun ja yllä kuvattu lakananvaihtotapaus voisi tapahtua meillä. Siinähän saa toki paljon pieniä asioita hoidettua alta pois, mutta se tärkein iso homma voi jäädä kesken.

Ei siinä muuta voi kuin opetella keskittymään siihen, mitä on tekemässä! Täytyy vastustaa satunnaisia huomiosta kilpailevia impulsseja. Kaikkea ei oikeasti tarvitse tehdä sillä hetkellä, kun sen huomaa. Pyykkikasat ja keksinmurut onneksi muistuttavat olemassaolostaan myöhemminkin, vaikka siistimisen säästäisi petaamisen jälkeiseen aikaan. Ja jos bongaa jotain piilevämpää, sen voi kirjoittaa muistivihkoon. Huomaat varmaan, miten muistivihkosta voi tulla uusi paras ystäväsi!

Ei puhelinta, ei muistivihkoa, mitä nyt??!

Heureka-ideoiden klassinen muistiinpanoväline ovat erilaiset lappuset kuten lautasliinat (on jopa myynnissä lautasliina-muistivihko!)
Kuva: McPhee.com

Puhelinnumerot, joita tarvitsee myöhemmin, kirjoitetaan sanomalehden kulmaan. Ei siinä mitään! Siirrä ideasi ja muistiinpanosi kuitenkin heti kun pystyt sinne, minne ne kuuluvat - yhteystietoluetteloosi, muistikirjaasi tai tietokoneelle.


Jos tykkäsit tästä, jaa blogikirjoitus myös ystävillesi!

Ei kommentteja :

Lähetä kommentti

Kerro omista ajatuksistasi ja kokemuksistasi!