9.6.2014

3 tosiasiaa, joita sinun voi olla vaikea uskoa sijoittamisesta


Raha on mukava asia omistaa - sen avulla voi hankkia muita mukavia asioita kuten kodin, vaatteita ja ruokaa. Jos sitä on enemmän, voi vaikka matkustella ja harrastaa kaikenlaista. Vauraus tuo turvallisuutta ja riippumattomuutta. (Onnea se ei tosin tutkimusten mukaan tietyn pisteen jälkeen enää tuo lisää - se pitää löytää muualta.)

Monet meistä ovat hyviä hassaamaan rahaa.  Rahan hankkiminen ja pitäminen on sitten hankalampaa.

Sijoittaminen on yksi tapa saada sitä lisää. Suomessa sijoittamiseen tuntuu liittyvän monia harha- ja epäluuloja. Etenkään naiset eivät monesti voi kuvitellakaan toimivansa sijoittajina. Tämän olisi hyvä muuttua.

Epäluulojen hälventämiseksi esittelen kolme tosiasiaa sijoittamisesta.

1. Sijoittaminen ei ole ketkuilua.
Kaiken maailman keinottelevat pankkiirit ja pikavoittoja ahnehtivat johdannaiskauppiaat voivat antaa sijoittamisesta kummallisen kuvan. Sijoittaminen on kuitenkin alkuperäiseltä ajatukseltaan, yksinkertaisimmillaan täysin rehellistä puuhaa. Sijoittaminen tarkoittaa, että ostat pienen osan yrityksestä. Voit pitää osaa omistuksessasi vaikka vuosikausia, ja se tuottaa sinulle osinkoa eli osuuden yrityksen voitosta.

2. Sinun ei tarvitse olla rikas harrastaaksesi sijoittamista.
Kun kerroin omalle isälleni omistavani joitakin osakkeita, hän luuli heti minun olevan joku osakemiljonääri ja kroisos. Sijoittaminen ei ole mikään rikkaiden etuoikeus. Kuka tahansa, jolla jää kuukausittain hieman ylimääräistä rahaa säästöön, voi sijoittaa ne. Se ei ole mitään salatiedettäkään. Osakkeiden sijasta tai lisäksi voi sijoittaa sijoitusrahastoihin, jotka ovat asiantuntijoiden hallinnoimia osakekokoelmia. Alkuun pääset muutamalla kympillä kuukaudessa. Mitä nuorempana aloittaa, sitä enemmän ehtii kerryttää omaisuuttaan. Koskaan ei ole kuitenkaan myöhäistä aloittaa.

3. Sinulla on oikeus rikastua.
Sinäkin ehkä ajattelet, ettet ymmärrä rahan päälle mitään, että raha on jotain, mikä ei vain ole eikä tule olemaan sinun ulottuvillasi. Varakkaat ovat niitä muita, mutta sinä et kuulu heihin. Ajattele toisin. Myös sinulla on oikeus olla varakas. Rahaa voi säästää ja tehdä sen avulla jotain hyödyllistä, sitä ei tarvitse heti käyttää johonkin ehkä turhaan impulssiostokseen. Sinulla on oikeus ymmärtää miten varallisuutta hoidetaan ja säilytetään.

Leila Simonen kirjoittaa kirjassaan Naiset ja raha (2008): "Seuraavan kymmenen vuoden aikana Suomessa nopeimmin vaurastuva ryhmä on naiset. Moni nainen ei kuitenkaan osaa käyttää itsenäisesti rahaa, miettiä kulutustaan ja vaurastumistaan."

Lue Simosen kirja, jos haluat saada paremman otteen rahoistasi ja elämäsi suunnittelusta. Simonen esittelee kirjassaan vaurastumisen eri keinoja (miltä kuulostaa "salavarakkuus" tai "tyylikäs köyhäily"?), käsittelee rahaan liittyviä tunteita ja kertoo ihmisten kokemuksista. Otsikosta huolimatta lukeminen ei tee pahaa miehillekään!

Millainen suhde sinulla on rahaan ja vaurastumiseen?


Jos tykkäsit tästä, jaa blogikirjoitus myös ystävillesi!

Ei kommentteja :

Lähetä kommentti

Kerro omista ajatuksistasi ja kokemuksistasi!