14.4.2014

Voittoisa strategia vaatekaapin järkeistämiseksi

Kuva: Demion
Robotti imuroi lattiasi ja lypsää maitosi, mutta vielä ei ole robottia, joka ojentaisi sinulle aamuisin vaatekaapistasi siistin, tyylikkään, sopivan vaatetuksen ja kehuisi, miten upealta näytät tänäänkin.

Sen sijaan avaat itse vaatekaappisi ovet, näet myllättyjä pinkkoja ja vinksottavia hengareita, myttyjä siellä ja kasoja täällä, aika rientää, sieppaat ahdistuneena päällesi mikä ensin käteen osuu, ehdit tuskin peiliin vilkaista kun jo kiidät päivän toimiin.

Jos sinulla sattuu olemaan enemmän aikaa valita vaatteesi, käyt läpi lukemattomia riepuja, jotka kaikki näyttävät vähän omituisilta tai tuntuvat epämukavilta, eivät sovi toisiinsa tai tilaisuuteen johon olet menossa.

Kaappi täynnä vaatteita, mutta miksi sieltä ei löydy mitään? Miten vaatekaapista saisi toimivan?

Voittoisa strategia vaatekaapin järkeistämiseksi

Tarvitset avuksesi viisi laatikkoa: Lahjoitus, Kirppari, Jäte, Muodistaminen, Kausivaate.

1. vaihe: Huonojen vaatteiden poisto

Käy läpi vaatteesi yksi kerrallaan. Onko vaate rikki? Onko se väärän kokoinen? Tuntuuko vaate jotenkin inhottavalta päällä? Likaiset ja rikkinäiset menevät Jäte-laatikkoon, puhtaat ja ehjät Lahjoitus- tai Kirppari-laatikkoon. Talvella kesämekkojen paikka on muualla, jos tila on kortilla, samoin toppahousut kuuluvat kesällä muualle. Jotkut vaatteet haluat ehkä muodistuttaa ompelijalla tai tuunata itse jotenkin.

2. vaihe: Vaatteisiin tutustuminen

Lajittele vaatteesi käyttötarkoituksen mukaan. Housut, sortsit, hameet, mekot, lyhythihaiset, pitkähihaiset, kauluspaidat, neuletakit jne, kaikki omiin pinoihinsa.

3. vaihe: Tarpeettomien vaatteiden karsiminen

Kyseenalaista samanlaisten vaatteiden määrä. Mitkä ovat lempivaatteitasi? Mitä käytät harvoin? Millaisia vaatteita olet hamstrannut kaappiin liikaa? Jos tila ei riitä, jostakin on luovuttava, varsinkin jos huomaat seuraavassa vaiheessa tarvitsevasi uusia vaatteita. Täytä Lahjoitus- ja Kirppari-laatikoita.

Olet varmaan itsekin jo tähän mennessä huomannut, että vaatteiden määrä ei takaa sitä, että löytäisit helposti sopivat asut. Olin joskus kuuntelemassa Marianne Sundellin luentoa makuuhuoneen säilytystiloista. Hän kysyi yleisöltä arvaako kukaan, miten iso vaatekaappi hänellä on. Luennoitsija on tyylikäs nainen ja sisustusalalla, joten kaikki arvelivat vaatekaappia jättimäiseksi. Yllätykseksemme hän näytti käsillään metrin leveyttä ja kertoi, että kaikki hänen vaatteensa sopivat sinne. Hänellä on tietty pukeutumistyyli, johon ei tarvita satoja vaatekappaleita.

4. vaihe: Tarpeellisten vaatteiden löytäminen

Jotta olisit siististi pukeutunut tilanteessa kuin tilanteessa, tarvitset tiettyjä perusvaatteita. Stylespot-blogin pitäjä on koonnut 35 kohdan listan omista suosituksistaan. Löytyvätkö nämä sinun vaatekaapistasi? Mieti vaatevarastoasi oman työsi ja harrastustesi näkökulmasta. Millaisiin tilanteisiin tarvitset asuja?

5. vaihe: Kivojen yhdistelmien löytäminen

Sinulla saattaa olla vaatteita, jotka olet vähän unohtanut kaapin perukoille ja joita haluaisit alkaa käyttää enemmän. Miten saisit selville, mihin vaatteisiin ne sopivat vai sopivatko ensinkään? Sinun ei kannata säilyttää vaatteita, jotka eivät sovi mihinkään muihin vaatteisiisi.

Vaatteiden kartoittamista varten löytyi nettikeskusteluista hauska ohje. Pyydä ystäväsi istumaan iltaa cava-pullon kanssa. Sitten vain kokeilette erilaisia vaatteita ja ystäväsi saa arvostella asut. Kannattaa pyytää sellainen ystävä, joka sanoo muutakin kuin "ihan kiva".

Uskokaa tai älkää, vaatekaapin hallintaan on olemassa myös puhelinsovelluksia. Vaatteista otetaan kuva ja niitä voi mallailla yhteen ruudulla.

6. vaihe: Vaatteiden järjestäminen

Vielä pari vinkkiä vaatteiden asetteluun kaapissasi. Ripusta hengareihin kaikki mitä voit, koska käytät kuitenkin eniten niitä vaatteita, jotka näet. Ryhmittele vaatteet käyttötarkoituksen mukaan. Voit laittaa hyllyn reunaan tarran, josta näet, mitä vaatteita siinä pinkassa on. Pidä kuluvan kauden vaatteet helposti otettavissa ja laita toisen kauden vaatteet vaikka yläkomeroon.

Käytä samanlaisia kapeita hengareita, niin näkymä on rauhallinen. Laita vaatteet hengariin samoin päin. Laita hengarit kaappiin väärin päin. Kun käytät vaatetta, käännä hengari oikein päin. Näin näet helposti, mitä vaatteita et ole käyttänyt pitkään aikaan. Laita tyhjät hengarit tangon päähän samaan paikkaan.

7. vaihe: Uusien ostaminen

Jos sinulla on vaikeuksia löytää sopivia vaatteita kaupasta ja sinulle sattuu jatkuvasti virheostoksia, voit käyttää erilaisia palveluita apunasi. Värianalyysi kertoo, mitkä värit sopivat
sinulle parhaiten. Pukeutumisneuvoja etsii sinulle kaupasta valmiita asukokonaisuuksia. Personal shopper käy mukanasi vaateostoksilla ja käy kanssasi läpi vaatekaappiasi.



Jos tykkäsit tästä, jaa blogikirjoitus myös ystävillesi!

Ei kommentteja :

Lähetä kommentti

Kerro omista ajatuksistasi ja kokemuksistasi!