13.6.2015

Asuntovaunun aurinkosähköistys


Eikö olisikin mukavaa valita yöpymispaikka sen mukaan, missä on kauneimmat näkymät eikä mistä sattuu saamaan sähköä?

Tuttavani asensi aurinkosähköjärjestelmän asuntovaunuunsa. Pyysin häntä kertomaan vähän lisää asiasta...

***

Hankimme perheellemme vuosi sitten vanhan asuntovaunun, ajatuksena kokeilla miltä karavaanarielämä maistuu. Ensimmäisenä kesänä reissuöitä ei tullut lopulta kovin montaa, mutta kävi selväksi, että tämähän saattaa olla meidän juttu! Siispä lähdimme kehittämään vaunuilukokemusta entisestään.

Vaunulla on helppoa ja mukavaa leiriytyä leirintäalueelle, jossa on palvelut lähellä ja sähköä saa töpselistä, mutta itseäni kuitenkin viehätti ajatus siitä, että voisimme hilata vaunun johonkin syrjäiselle paikalle, vaikkapa meren tai järven rannalle ja leiriytyä näin vähän kauemmas muista ihmisistä. Tämä ns. puskaparkkeilu toki vaatii hieman omavaraisuutta energian suhteen, jos
aikoo käyttää mm. valaistusta tai vaikka ladata kännykkää tai tietokonetta jne. Onhan vaunussa akku sitä varten, mutta sitten kun se tyhjenee, pitää lähteä etsimään latauspaikkaa. Ratkaisu ongelmaan saattaisi olla aurinkopaneeli!

Vanhan vaunun edelliset omistajat olivat saaneet 12V järjestelmän sähköjohdoista aikamoisen spagettisotkun, eikä systeemissä ollut ainoatakaan sulaketta, pääkytkimestä puhumattakaan.  Siksi sotkua oikoessa tuntui helpolta asentaa vaunuun samalla myös paneeli. Mietittyäni sähköjärjestelmän käyttötarkoituksia, laskeskelin että meille varmaan riittäisi 100W nimellisteholla toimiva paneeli. Käyttökohteita on lähinnä valaistus, radio, kaasukäyttöisen jääkaapin ja lämmityslaitteen sytytys, kännykän ja tietokoneen lataus.

Hankin paikallisesta liikkeestä 100W paneelin, netistä tarjouksella PWM lataussäätimen infonäytöllä, sekä Biltemasta uuden 62Ah akun. Motonetistä löytyi liimat, sähköjohdot ja MC4 liittimet. Tälle paketille tuli arviolta hintaa noin 350e.




Sähkö on tässä mittakaavassa todella halpaa, joten tuottamallamme sähköllä ei järjestelmän hintaa tulla koskaan hankkimaan takaisin.  Asia saa kuitenkin erilaisen näkökulman, kun ottaa huomioon leirintäalueiden sähkömaksun, joissa usein on kiinteä päivähinnoittelu. Tyypillinen päivämaksu valosähkölle on 5e.

Toinen hyvä puoli paneelissa on se, että akkua tulee säännöllisesti (joka päivä) ladattua, jolloin akku pysyy paremmassa kunnossa. Edellisen akun kohtalo oli tyhjeneminen, koska loppusyksystä ei ollut käyttöä eikä virtajärjestelmässä pääkytkintä, joten joku radion herätevirta tms. imi sen tyhjiin. Ikään kuin viimeisenä niittinä arkkuun, unohdin tyhjentyneen akun vaunuun koko talveksi...

Ja onhan se aina mukava, ettei tarvitse pitkiä jatkojohtoja vedellä leirintäalueella, joten odotukset ovat korkealla! Katsotaan miten tämä kesä tien päällä sujuu!

***

Kiitos selostuksesta ja hyviä vaunureissuja :)

PS. Tässä on muuten maailman pienin asuntovaunu, QTvan!



Jos tykkäsit tästä, jaa blogikirjoitus myös ystävillesi!

Ei kommentteja :

Lähetä kommentti

Kerro omista ajatuksistasi ja kokemuksistasi!