9.1.2014

Toimintatorstai: Kuinka järjestät kuitit


 Tämän viikon toimintatorstai iskee keskelle kuittien järjestämistä ja säilytystä.

Ensiksi perusasioiden äärelle. Miksi haluaisit säilyttää kuitteja?

Takuu. Vaikka takuu ja korjausvastuu ei riipukaan siitä onko sinulla kuitti tallessa vai ei, kuitin olemassaolo yksinkertaistaa asian hoitamista. Siitä näkyy mitä on ostettu ja milloin sekä kuinka pitkä takuu tavaralla on. Muista, että kaupan antama takuu on eri asia kuin lakisääteinen virhevastuu. Ostaja voi takuuajan päättymisen jälkeenkin vedota tavaran virheeseen, jos tavaran kestoikä normaalikäytössä jää lyhyemmäksi kuin mitä ostaja voi yleisen mittapuun perusteella olettaa.

Tuotevirheet. Ainakin hiukan isompien ostosten kuitti voi olla hyvä säilyttää kunnes olet käyttänyt tavaraa muutaman kerran ja varmistunut siitä, että siinä ei ole virhettä.

Epäselvyydet. Kuitin avulla voit todistaa, että olet maksanut tietyn summan tiettyyn aikaan, jos asiasta kysellään.

Luottokortit. Vertaamalla ostokuittejasi laskuihisi voit varmistua siitä, että sinulta laskutetaan oikea summa.

Viranomaiset. Veroviranomaiset vaativat, että veroilmoituksen kuitit pitää säilyttää kuusi vuotta verovuoden päättymisen jälkeen.

Ensimmäinen tehtävä on laittaa kaikki kuitit samaan paikkaan. Meillä pidempiaikainen kuittisäilö on kansiossa. Vaate-, kenkä- ym. ostosten kuitit olen pitänyt keittiössä eräässä pienessä purkissa vähän aikaa.


Maksamani paperilaskut säilytän jonkin aikaa lokerikossa, jos ne eivät kuulu kuittikansion kategorioihin. Laitan uusimmat päällimmäisiksi ja karsin vanhimpia pohjalta kun lokerikko täyttyy. Nykyään ei onneksi tulekaan monia paperilaskuja vaan kaikki hoituu netissä.


Tärkeiden papereiden kansioita on meillä muitakin, mutta keskityn tällä kertaa lähinnä ostokuitteihin.

Suunnittelu

Mieti, mihin kategorioihin omat kuittisi voisi laittaa. Yleisiä kategorioita ovat esim.

* vuokra / vastike
* sähkö, lämmitys
* kodinkoneet
* lääkäri, lääkkeet
* vaatteet
* huonekalut, sisustus
* harrastukset, harrastusvälineet

Suunnittele kategoriat etukäteen muistivihkoosi. Ota käyttöön niin monta pää- ja alakategoriaa kuin tarvitset. Muista, ei ole olemassa oikeita tai vääriä systeemeitä, on vain systeemeitä jotka toimivat ja jotka eivät.

Meidän kuittikansiossamme on osiot
* Remppailu / minun maksamani
* Remppailu / mieheni maksamat
* Taloyhtiö (vastike, vesimaksu ym)
* Sähkö
* Radon (olimme mukana taloyhtiön radonmittauksessa)
* Siivous (siivousfirman laskuista sai kotitalousvähennystä)
* Takuu- ym. ostokuitteja
* Toisen talon remppa- ym. kuitteja

Hanki tarvikkeet kuten kansio ja välilehdet, jos sinulla ei ole sellaisia ennestään.

Toteutus

Kun suunnitelmasi on valmis, toteuta se. Erottele kategoriat välilehdillä. Meillä välilehtinä on läpinäkyviä muovitaskuja, joihin olen pujottanut nimilapun. Ne näkyvät hyvin A4-kokoisten paperien takaa.

Pienet lämpöpaperille tulostetut kuitit muuttuvat muutaman vuoden sisällä täysin valkoisiksi. Ota niistä kopio, jollet ole pyytänyt sellaista jo ostettaessa.

Isku kuittikasaan

Kuittikansiomme on toiminut ihan hyvin. Olemme joutuneet viemään pari kodinkonetta takuukorjaukseen, ja kuitti on löytynyt sieltä viimeistään pienen plarauksen jälkeen. Kansiomme ostokuitti-osio on kuitenkin liian epämääräinen. En löytänyt sieltä robotti-imurin kuittia ennen kuin otin kaikki kuitit ulos ja kävin kaikki läpi yksitellen. Haluan jakaa kuitit paremmin ostetun tavaran tyypin mukaan.

Ensimmäinen askel on kuitenkin päästä eroon turhista ja vanhentuneista kuiteista. Kuitteja on sisällä kolmessa muovitaskussa ja vielä paksu nippu A4-kokoisia papereita. Siitä vain, reunasta!


Ensimmäiset käteen osuneet kuitit ovat vuodelta 2008. Kattovalaisin, matto, jakoavain. Kasarilla on 120 kk takuu. Kuitti on haalistunut.

Kuitit iskevät takaisin

Löydän sähköpianon kuitin. Olipa se kallis. Kuitti tuo mieleen elämänmuutoksen jolloin pianon hankin. Laite on vielä tallessa ja onpa ihan esilläkin. Voisin soittaa enemmän. Säästän kuitin vielä.

Seuraavat kuitit ovat eron jälkeisten huonekalujen ostokuitteja. Kyseisiä huonekaluja ei minulla enää olekaan. Menköön!

Löydän mikroaaltouunin osto- ja takuukuitin. Kuitissa ei lue kuinka pitkään takuu on voimassa. Mikro on kuusivuotias, valmistaja varmaan jo ihmettelee miten se vieläkin toimii.

CC spinner, mikä se on? Takuu on joka tapauksessa jo mennyt. Googletan ja selviää, että kyseessä on pinkki matkalaukkumme.

Astianpesukoneenkin kuitti on samassa kasassa. Senkin takuu on jo ummessa. Hajoaa varmaan heti, kun tämän mainitsen.

Tietokoneen kantolaukun takuu on vielä voimassa. Otan kuitin erilleen. Löydän muitakin uudempia kuitteja, jotka vielä säilytän. Ne täytyy vain kopioida.

Nyt löytyi vanha kuitti. Olen siinä asunut vielä Turun Ylioppilaskylässä. Valuuttakin on markkoja. Päivämäärä on vuodelta 2000. Suloista! Silppuriin siitä. Sillä on nippu kavereita samalta ajalta.

Seuraavan kuitin kohdalla tulee ihan tippa silmäkulmaan. Kihlasormuksen kuitti Tukholmasta. Tämän paikka on muistojen laatikossa. Ajokorttimaksun kuitti... Tätä kasaa ei ole perattu yli kymmeneen vuoteen! Ensimmäisen kännykkäni kuitti vuodelta 1999: GSM Nokia 5110 peruspaketti. Raivaaminen herättää monesti paljon tunteita ja muistoja. Se voi olla aikamatka menneisyyteen. Jopa niin tylsä asia kuin kuittikasa saattaa herkistää.

Pääsen kuitti kerrallaan lähemmäs nykypäivää. Kun olen käynyt läpi kaikki, on pois heitettävien kuittien kasassa enemmän kuin säästettävien kasassa.


Valmista? Ei ihan vielä!

Nyt on jäljellä kaksi asiaa: hävitettävien kuittien hävittäminen ja säästettävien järjestäminen. Laitan hävitettävien kasan vielä miehen silmäiltäväksi, jos hän haluaa vielä jotain tietoja kuiteista. Sitten laitan ne silppuriin. Kuiteista voi yhdistelemällä saada selville luottokortin numeron tai muita henkilökohtaisia tietoja. Irtokuitit varmuuskopioidaan ja mapitetaan. Kuitteja jäi sen verran vähän, etten tähän hätään laita niitä alaotsikoiden alle. Kodinelektroniikka on joka tapauksessa meillä suurin osio.

Tartu haasteeseen ja käy läpi omat kuittisi!

Mikä on vanhin kuittisi? Tuleeko jostain ostoksesta mieleen mukavia muistoja? Onko joku kuitti ehtinyt jo kalveta?

Kuittihommat voi hoitaa niin, että järjestät koko roskan kerran vuodessa (tai kymmenessä, köh) tai sitten laitat joka kuitin huolella heti oikeaan paikkaansa.


Tässä on käyty läpi paperikuitteja. Jos haluat päästä paperittomampaan olotilaan, skannaa kuitit kuviksi ja järjestä kuvat tietokoneelle tai tallenna pilvipalveluun. Mekaselska auttaa sinua siinäkin, jos haluat!


Jos tykkäsit tästä, jaa blogikirjoitus myös ystävillesi!

Ei kommentteja :

Lähetä kommentti

Kerro omista ajatuksistasi ja kokemuksistasi!